UV Lambalar ile Gıda Sterilizasyonu

Industrial installation for UV water purification


 UV Lambalar ile Gıda Sterilizasyonu

Uv ışınları yayan lambalar sayesinde gıdaların sterilize olmalarını sağlamak mümkündür. Elektro manyetik radyasyonların asıl kaynağı güneştir. Elektromanyetik radyasyon; gama ışınları, ultraviyole ışınlar, görünür ışık, mikrodalgalar ve radyo dalgalarının oluşturulduğu topluluğa verilen isimdir. Elektromanyetik radyasyonlarda etki alanı ile dalga boyu arasında doğru orantı bulunur. Dalga boyu uzadıkça, radyasyon etkisinin arttığı bilinmektedir.

Uv ışını yayan lambalar sayesnde ortamda bulunan zararlı mikroorganizmaları yok etmek mümkündür. Elektromanyetik radyasyonların çoğunun canlılara zarar verdiği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Özellikle gıda sektöründe hijyene dikkat etmek son derece önemlidir. Bir gıda üretim tesisinde insan sağlığına zararlı hiçbir mikroorganizmanın olmaması gerekir. Bu canlıları yok etmek ve gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için uv lambaları kullanılır.

Uv lambaları, mikroorganizmayı öldürmek için belirli bir sıcaklığa ihtiyaç duymaz. Yaydıkları radyasyon kullanılarak ortamdaki özellikle zararlı mikroorganizmalar yok edilir. Uv radyasyonu yayan bu lambalar, dalga boylarının kısa olması ve enerjisinin yüksek olmasını kullanarak sterilizasyon işlemini gerçekleştirirler. Bu özelliği nedeniyle çeşitli alanlarda uv lambaları kullanılmaktadır. Bu alanlardan bazıları:

-Yemek fabrikaları,

-Gıda üretim alanları,

-Gıda depolama yerleri,

-İlaç fabrikaları,

-İlaçların depolandığı alanlar,

-Deneylerin gerçekleştiği laboratuvarlar,

-Hastahane ve ameliyathaneler,

-İş yerleri,

-Halka açık, toplu aktivite ortamları…

Özellikle gıda sterilizasyonun sağlanması yasalar açısından da zorunluluktur. Gıda güvenliğinin arttırılması için steril ortamlarda çalışma yapılması gerekir. Bu sayede gıdalardan kaynaklanan hastalıkların önüne geçilmesi hedeflenir.

Uv lambaları kullanılarak gıda sterilizasyonu gerçekleştirmek birçok etkiyi meydana getirir. Patates ve soğanların erken filizlenmesini engellemek dahi bu yöntemi kullanarak mümkündür. Bunun gibi birçok gıda sektöründe, çeşitli aşamalarda uv ambalarından yararlanılır.

*Gıda Yüzeylerinin Sterilizasyonu İçin, uv lambalarından faydalanılır. Komite haline gelmiş gıdalarda, gıda yüzeyinde bulunan çeşitli mikroorganizmalar bulunur. Bu mikroorganizmalar gıdaların hızlı bir sürede bozulmasına neden olmaktadır. Bunu engellemek için uv lambalarından faydalanılır. Özellikle ekmek, peynir, yumurta, et, salata ürünleri gibi gıda maddelerinde bu işlem uygulanmaktadır.

*Gıdaya Temas Eden Konveyör Yüzeylerin Sterilizasyonu İçin, bu lambalar kullanılır. Gıdaya temas eden konveyör yüzeyin mikroplardan arındırılması, daha uzun raf ömrünün sağlanmasına yardımcıdır.

*Gıda Depolama Alanlarının Sterilizasyonu İçin, uv ışınları veren lambalar oldukça önemlidir. Bir gıdanın üretim aşamalarının hijyenik olması kadar depolandığı yerin de hijyenik olması son derece önemlidir. Üretimin ardından satışa kadar geçen tüm süre depolama aşamasına dahil edilebilir. Gıdanın bekletildiği alanlar, nakil işlemini gerçekleştiren araçların yüzeyler, gıdaların bekletildiği alanlardaki havaların da steril olması için uv lambaları kullanılır.

*Gıda Üretim Alanlarında Kullanılan Suyun Sterilizasyonu İçin, kullanılır. Son zamanlarda içme suyu üretmek için de uv lambalarından faydalanılmaktadır. Uv ışınlarının içerisinden geçirilmesine imkan sağlayan tüpler üretilmiştir. Bu sayede kullanılan su temizlenmektedir. Bazı gıda tesislerinde ise suyun içerisinden geçtiği tüplerin etrafına uv lambası geçirilir. Bu sayede su aracılığı ile gıdaya geçebilecek zararlı mikroorganizmalar yok edilir.

Yiyecek maddelerinin uv lambaları kullanılarak sterilize edilmesi, gıdaların hastalık oluşturmasını engeller. Aynı zamanda ürünlerin raf ömrünü de uzatır. Gıda üzerinde varlığına devam eden zararlı mikroorganizmalar önlem alınmazsa çoğalmaya başlar. Bu da gıda maddesinin bozulması anlamına gelmektedir. Bu durumu engellemek için ultraviyole ışınlar kullanılarak organizmaların öldürülmesi gerekir.

Gıda sterilizasyonu için uv ışınlarından faydanılmasının bir avantajı da düşük maliyetli olmasıdır. Uv lambalarının kullanıldığı sistemlerin bakım maliyetleri oldukça uygun fiyatlıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus, düzenli aralıklarla uv lambaların değiştirilmesidir. Belirli bir süre sonra lambalar yanıyor gibi görünse de işlevlerini yerine getiremezler.

#

Ultraviyole Hava Sterilizasyon Armatürü

UV Hava sterilizasyon armatürümüz endüstriyel kullanım için imal edilmiş olup başta sars, mers ve wuhan virüsü gibi coronavirüsler olmak üzere tüm zararlı mikrop ve virüsleri ortamdan temizler ve tam sterilizasyon sağlar.

#

UV – HAVA TEMİZLEYİCİ | AKTİF HAVA TEMİZLEME

UV Hava temizleyici evlerde ve iş yerlerinde kullanım için imal edilmiş olup başta sars, mers ve wuhan virüsü gibi coronavirüsler olmak üzere tüm zararlı mikrop ve virüsleri ortamdan temizler ve tam sterilizasyon sağlar.

GenelUltraviyole Sterilizasyon

Yorumlar devre dışı