Heating ventilating and air conditioning kelimelerinin baş harfleri kullanılarak oluşturulan HVAC, ortamın konforunu arttıran bir sistemdir. Bu sistem ısıtma, havalandırma ve iklimlendirmeye ihtiyaç duyan alanlarda kullanılır. Fabrika, hastahane, avm gibi insanlar tarafından yoğun olarak kullanılan yerler için uygundur. Enerji tüketiminin yoğun olarak kullanıldığı ortamlarda görülen bu sistemin uygulanma alanı oldukça geniştir.
Binalardaki iklim sıcaklığı ve hava akışını düzenleyen bu sistem uygun değerlerde sabit tutulursa küf, mantar, virüs gibi zararlı organizmaların havada olmamasını sağlar. HVAC sistemi bunu yaparken aynı zamanda ortamın sabit bir ısıda kalması için enerji tasarrufu sağlamış olur.
İklimlendirme uygulamaları İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra daha hızlı bir hal almıştır. Ancak ilk çalışma 1920’lerde görülmüştür. ABD’de bulunan tiyatro ve sinema gibi kalabalık gösteri alanlarında bu sistemler denenmiş ve uygulanmıştır. Aynı senenin son aylarında ise fabrika üretimleri başlamıştır.
Konforlu yaşam alanı gereksinimlerinden birisi de iklimlendirme gereksinimidir. Bu nedenle de özellikle mimarların HVAC sistemlerine uygun yapılar tasarlaması gerekmektedir. HVAC sistemleri çeşitli özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Bir sistemde bütün özelliklerin bulunması mümkün değildir. Bu nedenle göz önünde tutulması gereken ilk özelliği ısıtma ve soğutma ihtiyacının belirlenmesidir.
HVAC sisteminin çalışmasını sağlayan dokuz ana parça vardır. Bunlar:
-Hava dönüşü,
-Filtre,
-Egzoz çıkışları,
-Kanallar,
-Elektrik elemanları,
-Dış ünite,
-Kompresör,
-Bobinler,
-Fan.
Sistemden gerekli verimi alabilmek için bu parçaların temizlik ve kontrollerinin rutin aralıklarla yapılması gereklidir. Daha temiz bir HVAC sistemi, giderlerin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca enerji ve su tüketimini azaltır. Bu sayede doğal kaynakları da korumuş olur.
Uv dezenfeksiyon sistemleri gıdadan ilaç sanayiye bir çok alanda kullanıldığı gibi HVAC sistemlerinin temizliğinde de kullanılmaktadır. Uv ışınları bilinen iyi dezenfektan maddelerinin başında gelmektedir. Mikrop öldürme konusunda uzmanlığı kanıtlanmıştır. Uv ışınlarından faydalanılarak soğutma bayatlayalar üzerinde bulunan mikroorganizmalar yok edilir. Sistemde bulunan bataryalar ve tahliye kanalları temizlenir. Böylelikle kullanılan HVAC sistemlerinin ömrü uzar. Ayrıca yaşam alanları daha sağlıklı bir hale getirilir.
Havalandırma sistemleri üzerinde uv dezenfeksiyon işlemi iki farklı yolla mümkündür. Bunlardan ilki soğutma bataryalarının uv ışınıyla dezenfekte edilmesidir. İkincisi ise havalandırma sistemi içerisinden geçen havanın uv ışını ile dezenfekte edilmesidir. Kullanılacak iki yöntemin de kendi amaçları vardır. Hangi yöntemin kullanılacağına HVAC sisteminin uzmanı karar verir. Bu kararda hava kanalının uzunluğu etkili olacaktır. Ayrıca havanın hızı, nem durumu, sıcaklığı ve ortamdaki mikroorganizmaların uv ışınına dayanımlı da yöntem seçiminde etkilidir. Her iki sistemin de kendi özellikleri bulunmaktadır.
*Soğutm Bataryalarının Uv İle Dezenfekte Edilmesi:
-Sistemde meydana gelebilecek basınc düşmesini engeller.
-Enerji verimliliği sağlar.
-Uv ile dezenfekte olan sistemin iç yüzeyleri ısı değişimi esnasında verimliliği korur. Bu sayede havanın kalitesi artmış olur.
-Personele duyulan ihtiyaç ve bakım masrafı azdır.
*Havalandırma Sistemi İçinden Geçen Havanın Uv İle Dezenfekte Edilmesi:
-Pahalı malzemelerin kullanılmasını gerektiren küf ve bakteri temizliğine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır.
-Havalandırma sistemi içerisinde küf, mantar gibi istenmeyen mikroorganizmaların yaşaması engellenir.
-HVAC sisteminin performansını devamlı en üst seviyede kullanma imkanı verir.
-Sistemin kullanım süresini uzatır.
-Ortamın havasını sağlıklı hale getirir. Ortamda yaşayan kişilerin özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır.
-Ortamda bulunan kişilerin performansını artırır.
HVAC sistemlerinin temizliğine gösterilen özen kadar, işlemi gerçekleştiren kişilerin de dikkatli olması gerekir. Uv ışınına uzun süre maruz kalmak insan sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle dezenfekte işlemi esnasında özel ekipmanlar kullanılır.
Ultraviyole Hava Sterilizasyon Armatürü
UV Hava sterilizasyon armatürümüz endüstriyel kullanım için imal edilmiş olup başta sars, mers ve wuhan virüsü gibi coronavirüsler olmak üzere tüm zararlı mikrop ve virüsleri ortamdan temizler ve tam sterilizasyon sağlar.
UV – HAVA TEMİZLEYİCİ | AKTİF HAVA TEMİZLEME
UV Hava temizleyici evlerde ve iş yerlerinde kullanım için imal edilmiş olup başta sars, mers ve wuhan virüsü gibi coronavirüsler olmak üzere tüm zararlı mikrop ve virüsleri ortamdan temizler ve tam sterilizasyon sağlar.